top of page
חושב.webp

הדילמה שלי

עבודתי עוסקת בייצוג של המזרחים והאשכנזים בקולנוע הישראלי,לאחר מחקר מעמיק ברחבי הקולנוע בחברה הישראלית . גיליתי כי ישנו סטריאוטיפ החוזר על עצמו,כי ייצוגם של המזרחים הינו שהם אגרסיבים,קולוניים וחסרי השכלה בעוד ייצוגם של האשכנזים הינו שהם בעלי השכלה רבה ,מנומסים ומתנשאים.

שימוש בסטריאוטיפ זה משפיע רבות על החברה הישראלית ועל הפערים שממשיכים להיווצר בחברה הישראלית. 

מכך עלתה הדילמה כי האם שווה לקולנוע הישראלי לשמר את הסטריאוטיפים הגורמים לשסע העדתי בחברה הישראלית בכדי להרוויח יותר ציפיות/צחוקים/כסף או לשנות את ההתבססות והישענות על הסטיגמות הקיימות ובכך לשמור על חברה רב תרבותית ראויה .

האם שווה לשמר את הסטריאוטיפים הגורמים לשסע בחברה הישראלית או לשנות ובכך לשמור על חברה רב תרבותית ראויה?
אי שימוש בסטירואטופים בקולונע הישראלי בייצוגם של דמויות
מחיר
רווח
אי שימוש בסטריאוטיפים בקולנוע הישראלי על דמויות מזרחיות או אשכנזיות יכול לווצר אווירה פחות הומוריסטית ומצחיקה שאחרי הכל זה כל המות של תוכניות סאטירה , ירדה בהומור התוכנית יכולה ליצור ירידה בכמות האנשים שיצפו בתוכנית /הסרט ומכך יכולה לקרות ירידה בכמות הרווחים (הכסף) שיוצר/יוצרי הסדרה/הסרט ירוויח.

אי שימוש בסטריאוטיפים בקולנוע הישראלי על דמויות מזרחיות או אשכנזיות לדוגמא: כל המזרחים עצבנים ודתיים , יעזור לשמר ולשמור על חברה רב תרבותית ראויה ,כלומר הדגשת החשיבות של קבלה של זהויות תרבותיות שונות , במיוחד במדינת ישראל שהינה מדינה עם הרבה מהגרים.

בנוסף אי שימוש בסטריאוטיפ על דמויות בקולנוע/סרט סאטירי הינו צעד קדימה לתוך שוויון חברתי בישראל .

לדוגמא: תוכנית הסאטירה " חדשות עם שיניים" שהפחיתה בשימוש סטריאוטיפים ובכך שמרה על חברה רב תרבותית בחברה הישראלית אך כתוצאה מכך אבדה הרבה צופים ולאחר רק עונה אחת הורדה מהמסך.
חדשות עם שיניים.jpg
שימוש בסטריאוטיפים בקולנוע הישראלי בייצוגם של דמויות
מחיר
שימוש בסטריאוטיפים מחזק את הפער החברתי בין האשכנזים למזרחים , הוא נותן לגיטימציה ומקום גדול יותר לשסע העדתי שנוצר בעקבות העלייה הגדולה שהייתה בשנות החמישים-60 מדינת ישראל ממדינות ערב. שימוש בסטריאוטיפים בדמויות מזרחיות מייצר ומגדיל את השנאה בתוך החברה הישראלית כלפי האחר .
רווח

שימוש בסטריאוטיפים בקולנוע הישראלי של הדמויות , לדוגמא : כל המזרחים יופיעו בתור אנשים קולניים , צעקנים , אגרסיבים וחסרי השכלה לעומת האשכנזים שיופיעו בתור מנומסים , מתנשאים ומכבדים.  

שימוש זה יעלה את רמת ההומור של התוכנית ובכך יעלה את מספר הצופים של התוכנית/סרט .משמע השימוש בסטראוטיפ יגביר את כמות הצפיות ובכך היוצר ירוויח יותר כסף.

לדוגמא : התוכנית "ארץ נהדרת" תוכנית סאטירה הנשענת
פעמים רבות על סטיגמות בחברה הישראלית ובכך גורמת ליותר ציפיות מהקהל והמון רעש תקשורתי ובכך היא מרוויחה המון כסף אך באותו הזמן היא שומרת על הקרע החברתי במדינת ישראל ואינה נותנת מקום לשינוי השסע העדתי בחברה. 
ארץ נהדרת.jpg

הכרעתי המנומקת

עבודתי עוסקת בייצוג של המזרחים והאשכנזים בקולנוע הישראלי, לאחר מחקר מעמיק ברחבי הקולנוע בחברה הישראלית .כאשר חקרתי וגיליתי כי ישנו סטריאוטיפ החוזר על עצמו ,בייצוגם של המזרחים אל מול ייצוגם של האשכנזים בצורה חד משמעית וגזענית עלתה בי הדילמה האם שווה לשמר את הסטריאוטיפים הגורמים לשסע בחברה הישראלית או לשנות ובכך לשמור על חברה רב תרבותית ראויה?....

מדינת ישראל הינה מדינה בעלת חברה מאוד מגוונת ומיוחדת , כך שישנן הרבה מאוד מקומות להיווצרויות של שנאה , פערים , אפליות ואי שוויון .  

לכן לדעתי עלינו כחברה במדינת ישראל , להפסיק לתת לגיטימציה לשימוש בסטריאוטיפים ודעות קדומות,  בייצוג דמויות בקולנוע הישראלי ובפרט תוכניות הסאטירה מכיוון שהשימוש בסטריאוטיפים רק יוצר קרע יותר גדול בחברה שלנו הוא משפיע רבות על החברה הישראלית ועל הפערים שממשיכים להיווצר במדינתנו. אי שימוש בסטריאוטיפים בקולנוע הישראלי על דמויות מזרחיות לדוגמא שכל הדמויות המזרחיות אגרסיביות , קולניות ועוד..

יעזור לשמר ולשמור על חברה רב תרבותית ראויה ,כלומר נוכל לתת דגש על החשיבות של קבלת זהויות תרבותיות שונות , במיוחד במדינת ישראל שהינה מדינה עם הרבה מהגרים מכל העולם.

בנוסף אי שימוש בסטריאוטיפ על דמויות בקולנוע/סרט סאטירי ,יהיה צעד גדול אל עבר העתיד לשוויון אמיתי חברתי בישראל . 

נכון , שימוש בסטריאוטיפים אכן מגביר את כמות הצפיות של התוכנית/סרט ובכך היוצר מרוויח יותר כסף. אך זה לא שווה את השנאה שממשיכה להתקיים בנינו בחברה , את הגזענות הבלתי פוסקת ובעיקר בעיקר את ההרגשה כי כל אחת מהקבוצות,  בין אם זה האשכנזים או המזרחיים צריכים להילחם על מקומם בהיררכיה .

לסיכום לאחר שחקרתי והעמקתי הבנתי כי כיום בעולם שלנו הכל סובב סביב הכסף , כלומר בן אדם יכול להיות הכי צודק בעולם אך , אם הוא לא יוכל בעצם לפרנס את משפחתו  כיצד הוא יצליח להתקדם בחיים? 

לכן לדעתי בתור חברה ובמיוחד בתור גוף תקשורתי במדינת ישראל , אנו חייבים להביא למיתון השימוש בדעות קדומות וסטריאוטיפים בקולנוע בכדי להביא לשינוי בחברה הישראלית וליצור חברה מאוחדת ומגובשת.

Children.jpg

הסברי כיצד המושג חופש הביטוי ורב תרבותיות באים לידי ביטוי בדילמה שבעבודתך ?

 

חופש הביטוי היא זכות יסוד בחברה דמוקרטית ,לכל אדם או קבוצה יש את החופש לבטא את עצמה דעות, עמדות, מחשבות. חופש הביטוי מוקנה לכל אדם ולכל קהילה וארגון.חופש הביטוי כולל את הזכות לקבל ולמסור מידע, להשמיע ולשמוע דעות והשקפות באופן חופשי. חופש הביטוי חיוני הן למימושו העצמי של כל אדם והן לקיומו של ההליך הדמוקרטי.

ולכן לאמצעי התקשורת מקום מרכזי במימוש חופש הביטוי - הם אלו שמאפשרים לקולות של הפרטים ושל הקבוצות להגיע לכלל החברה.אך לפעמים חופש הביטוי יכול לפגוע בקבוצה מסוימת , על רקע עדתי, כלכלי,פוליטי.

רב תרבותית היא גישה אשר מדגישה את חשיבות הקבלה של זהויות תרבותיות שונות, במיוחד במסגרת של מדינות קולטות הגירה

החברה הישראלית היא חברה מרובת תרבויות , יש בה יהודים שהגיעו מארצות שונות, וערבים בני דתות ותרבויות שונות. הגישה הרב-תרבותית מתייחסת בחיוב לריבוי התרבויות בחברה ולשׁוֹנוּת התרבותית הקיימת בה, ומטפחת כבוד הדדי, שוויון וסימטריה בין הקבוצות והתרבויות השונות.

שני מושגים אלו , מתקשרים באופן ישיר וכרוכים אחד בשני , חופש הביטוי מתקשר למושג הרב תרבותיות במיוחד במדינת ישראל מכיוון שאנחנו מדינת מהגרים , כלומר החברה הישראלית מורכבת ממגוון עדות ודעות.

חופש הביטוי הוא מונח מאוד חשוב במדינתנו כדי שכל אדם ואדם יוכל להביע את אשר ליבו , אך חופש הביטוי בהרבה מהפעמים מתנגש במושג חברה רב תרבותית 

ואף פוגע בו. 

מושגים אלו באים לידי ביטוי בדילמה שבעבודתי , מכיוון שלכל יוצר תוכנית סאטירה ישנו את זכות חופש הביטוי שלו , להביע כל אשר ליבו בצורה אומנותית כמו יצירת דמות . אך כאשר תוכניות הסאטירה משתמשות בחופש הביטוי שלהם לשימוש בסטריאוטיפים ונרטיבים שגויים וישנים על דמות מזרחית בעוד שהדמות האשכנזית מוצגת באור יותר חיובי , היא פוגעת בקידום החברה לחברה רב תרבותית ראויה בה כולם שווים ומאוחדים.

bottom of page